Chcę założyć w województwie Lubelskim a konkretnie w Rykach biznes. Które sektory gospodarki mają tam największy potencjał? Jak przedstawia się sytuacja na rynku pracy? Trudno znaleźć dobrze wykształconych specjalistów i tzw. siłę roboczą?
Temat mi bliski, ponieważ sam zamierzam ulokować tam swoją inwestycję. Jeśli chodzi o branże to dowiedziałem się, że dominuje budowlanka, przetwórstwo owocowo-warzywne, piekarnie i produkcja odzieży. Z kolei ja zastanawiam się nad rekreacją. Proszę przedmówczyni o rozwinięcie swojej opinii.
ŁukaszG pochodzisz z tamtych okolic? Masz już działkę pod działalność? Ja jestem dopiero na etapie poszukiwania terenu pod inwestycję. Jeśli masz jakieś info na ten temat, podziel się.
Kupić jeszcze nie kupiłem, ale myślę, że zrobię to w najbliższym czasie. Jestem na etapie tworzenia biznes planu. Wiem, że na terenie Ryk do zagospodarowania jest aż 100 hektarów. Poza tym, wszystkie otwarte ostatnio przedsiębiorstwa utrzymały się na rynku i przynoszą podobno spodziewane zyski.
Może nie ograniczaj się tylko do bliskich okolić, tylko pomysł nad czymś, co pozwala pozyskać klientów z całego kraju. Są różne gałęzie, które dopiero się rozwijają u nas np. druk 3d. Urządzenia do druku 3d nie są takie drogie, jak np. maszyny do nadruków https://www.igo3d.com.pl/pl/oferta/drukarki-3d a ten sektor szybko się rozwija.
ŁukaszG pisze:Kupić jeszcze nie kupiłem, ale myślę, że zrobię to w najbliższym czasie. Jestem na etapie tworzenia biznes planu. Wiem, że na terenie Ryk do zagospodarowania jest aż 100 hektarów. Poza tym, wszystkie otwarte ostatnio przedsiębiorstwa utrzymały się na rynku i przynoszą podobno spodziewane zyski.
Wow, 100ha to bardzo dużo. Chyba mi nie powiesz, że to wszystko jest własnością Gminy? Z kim kontaktować się w sprawie ewentualnego zakupu?
Do gminy należy 10 ha i myślę, że właśnie do niej musisz uderzyć ze wszystkimi zapytaniami. Bezpośredni numer kontaktowy to 81 865 71 10. W razie czego możesz też zajrzeć na http://invest.ryki.pl/ pojawiają się tu najaktualniejsze informacje na temat inwestycji w tym regionie.
Oczywiscie, ze tak! Wszystko uzaleznione jest od tego, czy potrafimy właściwe sterować naszym biznesem. Ja poszedłem w kierunku przetwórstwa mięsnego, które sprawdza się znakomicie! A to wszystko za sprawą . Ich maszyny pozwalają mi przetwarzać mięso w produkty o najwyższej jakości!