definicja błędu lekarskiego

Dział dla dyskusji nie pasujących do innych działów.
Manini

definicja błędu lekarskiego

Post autor: Manini »

Ma taką jedną, raczej niepełną. I zastanawiam się, jak jest interpretowana przez znających się na rzeczy prawników. Kluczowy fragment brzmi mniej więcej tak:
postępowanie sprzeczne z zasadami nauki i wiedzy medycznej w zakresie, jaki jest dostępny lekarzowi
Tylko co znaczy "wiedza w zakresie dostępnym lekarzowi"? Chodzi o publikacje w języku polskim, jakieś zalecenia WHO, konferencje specjalistów. A co jak lekarz ma wiedzę, ale niekoniecznie ma narzędzia, żeby z niej skorzystać??
Manini

Re: definicja błędu lekarskiego

Post autor: Manini »

PS
Definicja, a raczej cytat o błędzie lekarskim w poprzednim poście pochodzi ze strony http://prawapacjenta.org/odszkodowanie- ... -lekarski/ - niby kancelaria, prawnicy, a żadnej numeracji paragrafów czy kodeksów... Dlatego mam do niej pewne zastrzeżenia :|
miguel

Re: definicja błędu lekarskiego

Post autor: miguel »

Od błędu lekarskiego można się odwoływać i dostać odszkodowanie. Lekarze potrafią umyć rączki jak coś im nie wyjdzie, jednak są odpowiednio wykształceni i dobrze zarabiają dlatego powinni brać pełną odpowiedzialność za swoje czyny. Mojej koleżanki córeczka umarła w trakcie operacji z powodu błędu lekarskiego. Znalazłem dla niej ofertę https://www.kdro.pl/odszkodowanie/odszk ... za-smierc/ i poszedłem z nią do kancelarii KDRO. Sprawa odszkodowania zakończyła się na korzyść mojej koleżanki. Jednak to nigdy nie wróci jej córki, ale lekarz odpowie za swoje.
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ