Poszukuję informacji na temat programów unijanych i dotacji, które można wykorzystać na tego typu - chodzi mi głównie o koparki, ładowarki i wywrotki. Przeglądam właśnie giełdę w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu. Z góry dzięki za informacje
Jeśli chce Pan pozyskać dotacje to wyłącznie nowy sprzęt lub używany nie starszy niż 5 lat (w praktyce nie starszy niż 4 lata). Środki z UE są praktycznie na wyczerpaniu i wątpię, aby w tym roku znalazło się dla Pana jakieś dofinansowanie, mam na myśli tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw.
Odpowiem jeśli kogoś interesuje taki temat. Środków z UE rzeczywiście nie udało się pozyskać. Na szczęście pozyskałem wspólnika i kupiliśmy na początek dwie używane koparki, do tego otrzymaliśmy kredyt na jedną nową maszynę. W tej chwili potrzebujemy jeszcze dwa pojazdy, aby w pełni rozwinąć skrzydła. Mam nadzieję, że bank także udzieli kredyty, zwłaszcza, że pojawiają się zlecenia. Szkoda, że ze względu na przedłużającą się zimę budownictwo nie rusza, tak jak zakładaliśmy.
Jestem tego zdania, że jak najbardziej warto starać się o tego typu dotację, chociaż wiadomo, że i tak nie obędzie się bez wkładu własnego. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby również wynajem takich co wynika z tego, że nie zawsze potrzebuje się na stałe jakiś drogich maszyn czy sprzętu budowlanego. Wynajem mógłby okazać się dobrą alternatywą, a dodatkowo zwiększyłby elastyczność danej firmy.
Zapraszam do wypełnienia ankiety na stronie www.aiir.pl/ankieta Wtedy ktoś z naszego działu analiz skontaktuje się z Panem i za darmo odpowie na Pana pytania
speed_of_sound pisze:Jestem tego zdania, że jak najbardziej warto starać się o tego typu dotację, chociaż wiadomo, że i tak nie obędzie się bez wkładu własnego. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby również wynajem takich co wynika z tego, że nie zawsze potrzebuje się na stałe jakiś drogich maszyn czy sprzętu budowlanego. Wynajem mógłby okazać się dobrą alternatywą, a dodatkowo zwiększyłby elastyczność danej firmy. Myślę dokładnie tak samo jak ty. Wynajem maszyn budowlanych jest według mnie dużo bardziej opłacalny niż ich zakup. Mam małą firmę i gdybym kupił koparkę czy inny sprzęt to przez większość czasu stałaby bezczynnie a tak zawsze mogę zgłosić się do i wynająć to co akurat jest mi potrzebne.
Dotacje z programy "Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw" na razie nie będą chyba prowadzone. Trzeba czekać co pokaże się w nowym okresie finansowania.
Przejrzyjcie poradnik o tym jak się starać o dotację z UE: http://poradnik.wfirma.pl/-jak-otrzymac ... ropejskiej A tutaj jeszcze dodatkowo o tym jak rozliczyć dotację w księgowości: http://poradnik.wfirma.pl/-jakie-sa-kon ... iu-dotacji Myślę że może wam się przydać