Faktura VAT - zaliczka

Podatki - nikt tego nie lubi, ale płacić trzeba.
abrfinanse

Faktura VAT - zaliczka

Post autor: abrfinanse »

Często moi klienci wpłacają mi zaliczkę a konto wykonania usług w przyszłości, ja na podstawie wpłaty wystawiam fakturę Vat zaliczka. Zdarza się że klient chce otrzymać wcześniej dokument na którego podstawie dokonał by wpłaty zaliczki, system w którym fakturuję i prowadzę ksiegowość pozwala w takiej sytuacji na wystawienie faktury pro forma. Można też w zasadzie wystawić fakturę zaliczkową, jednak przeczytałem że fakturę wystawia się dopiero po zdarzeniu gospodarczym a nie przed. Czy wystawienie za wcześnie takiej faktury rodzi jakieś skutki prawne?
tomekl

Re: Faktura VAT - zaliczka

Post autor: tomekl »

Niby trzeba wystawić zaliczkę w momencie powstania obowiązku podatkowego. Czyli mimo że wcześniej zapłaciłeś podatek, mogą się do Ciebie przyczepić. Wiem że to chore, ale żyjemy w absurdalnej rzeczywistości :evil:
al_22

Post autor: al_22 »

hmmm no ja korzystam właśnie z ich e-faktury i na szczęście wszystko ok i (na razie) się nikt nie przyczepił a można póki co sobie ułatwić działalność, oby tak dalej ;)
Czy może ktoś miał jakieś problemy??
urszulka

Post autor: urszulka »

To wszystko kwestia interprtacji przepisów ,a jak wiadomo z tym jest różnie.
kolaa

Post autor: kolaa »

W programie do fakturowania są nawet . Myślę, że do tego nikt się ni doczepi.
Jaki wybrać sposób na reklamę internetową - content marketing
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ