Gra planszowa jako reklama firmy?

Czyli o sposobach dotarcia do klientów.
Urban30

Gra planszowa jako reklama firmy?

Post autor: Urban30 »

Tak sobie oglądam różne gry dla dzieci, w które grają nasze smyki
i zastanawiam się, czy gra planszowa może być dobrym pomysłem na reklamę firmy?
Tzn, żeby zapłacić komuś za pomysł na grę, wydać ją i no rozdawać za darmo - a na takiej grze byłaby nazwa firmy, logo gdzieś na planszy itd?

Jak myślicie?
Coś na wzór gier z (żeby to jakąś wartość edukacyjną niosło)
kaloszkowa
Kontakt:

Re: Gra planszowa jako reklama firmy?

Post autor: kaloszkowa »

jak dla mnie to świetny pomysł. można by było sobie czasem pograć na przerwie kawowej czy obiadowej. to też może być dobry prezent dla partnerów biznesowych - taki oryginalny i nie oklepany. a ponadto jeśli mają oni dzieci to przynajmniej są szanse, że będzie on także użyteczny a nie że będzie na nim osiadał kurz :)
http://www.pozycjonowanie.ideo.pl/
PBDA

Post autor: PBDA »

Pomysł bardzo ciekawy. Ciężko mi coś więcej powiedzieć nie znając branży. Myślę, że warto się zastanowić czy trafimy do odpowiednich odbiorców.
maxmix

Post autor: maxmix »

Nie sądzę aby taka forma promocji miała dużą skuteczność, można tego użyć jako metodę wspomagającą promocję.

Post autor: Media-Drukarnia.com »

Na pewno przyciągnie to trochę klientów,jednak na dłuższą metę nie będzie skuteczne. To taka powiedzmy miesięczna promocja firmy,ale ma to sens. Jestem jak najbardziej za.
mila

Post autor: mila »

Świetny pomysł, ale ja naprawdę uwielbiam gry planszowe, więc nie mogę inaczej napisać. Jednak, inni mogą być nimi mniej zainteresowani, więc może jak ktoś tu już wspomniał - lepiej potraktować to jako dodatkową reklamę?
mareczek

Post autor: mareczek »

Zamiast gry planszowej lepiej jakieś .
ToruX
Kontakt:

Post autor: ToruX »

Myślę, że taka forma reklamy może być dobra np. dla miasta (panorama) lub dużej korporacji, która zamawiając taką reklamę w setkach tysięcy sztuk ponosi mały koszt - na sztuce.

Natomiast dla małego lub średniego przedsiębiorstwa może to być zbyt duży wydatek, ze względu na mniejszą ilość wyprodukowania takich gier. Chyba, że firma zajmuje się produkcją zabawek i przy zakupie produktu sprzedawca gratis wręcza właśnie taką grę - wtedy to ma sens.

Najważniejsze jest świadome wydawanie pieniędzy na reklamę, nie wydawajmy ich po to, aby wszyscy słyszeli o naszej firmie ale po to, aby te pieniądze się chociaż zwróciły, a najlepiej żeby przyniosły dochód. Jest to możliwe wtedy kiedy reklamujemy się w miejscach, w których bywają nasi potencjalni klienci.

Tak naprawdę wszystko zależy od branży w jakiej działamy, dla jednej firmy taka promocja może być dobra, a dla drugiej pieniądze wyrzucone w błoto.
Pieczątki Kikuś Toruń robione w ekspresowym tempie. Poczytaj również fanpage Google+ lub Facebook na temat pieczątek Ex libris.
malak

Post autor: malak »

Gra planszowa to wg mnie już jednak zdecydowanie za duży wydatek, poza tym w pewnym sensie zawęża nam to krąg potencjalnych odbiorców rekalmy. Jeśli chodzi o takie gadżety to dość skuteczne z mojego własnego doświadczenia są różnego rodzaju, taki praktyczny gadżecik dobrze widziany przez klientów i co ważne tani, możliwy do realizacji w dużej liczbie sztuk :)
gwiazdkaznieba

Post autor: gwiazdkaznieba »

moim zdaniem taka gra może być promocja, ale tylko do specyficznych rodzajów biznesu, w większości jednak się nie sprawdzi i będą to wyrzucone w błoto pieniądze
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ