Jak obniżyć wydatki firmy?

Podatki - nikt tego nie lubi, ale płacić trzeba.
Jerzy Kowalski

Jak obniżyć wydatki firmy?

Post autor: Jerzy Kowalski »

Za parę tygodni przymierzam się do legalizacji swojego interesu (1os. Agencja reklamy). Sytuacja i wymogi klientów zmuszają mnie do założenia działalności gospodarczej. Obeznałem się trochę w temacie i przy założeniu działalności wchodzę na zus w wysokości 1026zł (z uwagi na wcześniejszą nieudaną działalność) Czy orientuje się ktoś jak te wydatki do "dziurawej skarbonki" mógłbym zniwelować?
blackspade

Re: Jak obniżyć wydatki firmy?

Post autor: blackspade »

jeśli działalność była zawieszona ponad 5 lat temu, to chroni Cię okres karencji czyt. Mniejszy Zus. Na rynku jest parę firm, które zakładają działalność w Angli, na Słowacji, Litwie. Poczytaj o tym, jest kilka wątków krok po kroku.
Evidence

Post autor: Evidence »

Podobnie jak kolega piszę, istnieje możliwość przeniesienia DG do jednego z krajów Uni, w których składki są mniejsze niż u nas (no i nie istnieje coś takiego jak zus). Tylko mało firm informuje o tym, że musisz być zatrudniony w kraju, do którego przenosisz działalność. Natomiast alternatywą są inkubatory przedsiębiorczości np. Biznescare. System sprawdza się dobrze w przypadku mikroprzedsiębiorców.
Fata prementia longos efficiunt, celeres fata benigna dies
Jerzy Kowalski

Post autor: Jerzy Kowalski »

Evidence pisze: Natomiast alternatywą są inkubatory przedsiębiorczości np. Biznescare. System sprawdza się dobrze w przypadku mikroprzedsiębiorców.

Nie obejmuje mnie okres karencji, wskakuje w duży ZUS. Z przeniesieniem za granicę trochę szemrany temat, nie będę ryzykował. Jak koszty z tym inkubatorem? I z działaniem?
Evidence

Post autor: Evidence »

Z tego co wyczytałem to zapewniają osobowość prawną. Rozszerzają swoją działalnośc o Twoją firmę. Do wystawiania faktur nie potrzebujesz dzialalności. Reprezentujesz swoją firmę, a oni się nie wtrącają w Twoje zlecenia. Koszty to 350pln miesięcznie + 19% od podatku dochodowego. Uważam, że opcja jest przemyślana.
Fata prementia longos efficiunt, celeres fata benigna dies
kasiazosia

Post autor: kasiazosia »

Prawda jest taka, że jak chcesz uniknąć wysokich opłat, to prędzej czy później będziesz musiał zacząć kombinować :( W takim niestety kraju żyjemy.
pajak

Post autor: pajak »

Jeśli musisz być na normalnym ZUS-ie to tutaj raczej nic już nie zrobisz. Możesz jednak sporo oszczędzać na innych aspektach związanych z prowadzeniem działalności, księgowaniem, kosztami, optymalizacją podatków, itd. Czytaj różne serwisy branżowe, np. tutaj jest sporo porad także dla przedsiębiorców - http://www.taxcare.pl/tresci/porady
Jeśli masz jednoosobową firmę, to moim zdaniem ucieczka za granicę nie będzie opłacalna. Po prostu staraj się pozyskiwać nowych klientów, świadczyć dobre usług - w ten sposób podniesiesz przychody, przez co Twoje obciążenia nie będą już wydawać się takie duże. Najważniejsze to znać dobrze prawo, być na bieżąco ze wszelkimi aspektami podatkowymi.
metafan

Post autor: metafan »

W niektórych sprawach gdzie nie wystarczy mail czy korespondencja warto zasięgać rad wyspecjalizowanych kancelarii prawnych - prawopracykancelaria.pl - gdzie można liczyć ze strony mec. Tomaszczyka na profesjonalne i odpowiednio dobrane do rangi sprawy podejście. Przy działalności gospodarczej i potencjalnie wysokich oszczędnościach to bardzo sensowny krok, a koszty raczej konkurencyjnie niskie.
zobote

Post autor: zobote »

To ciekawa podpowiedź - muszę sprawdzić zakres obsługi prawnej oferowanej przez nich i chyba zrobię to osobiście; rozmowa telefoniczna była zachęcająca - niedawno dzięki dobrej radzie pozytywnie dla siebie zamknąłem długoletni spór prawny w kwestiach majątkowych panem mec. Sokołowskim i jego zespołem - i odetchnąłem, a niewiele już brakowało bym poddał się przed znalezieniem właściwego doradcy.
AnnaMaria

Post autor: AnnaMaria »

Mimo że ZUS wynosi ponad tysiąc złotych to naliczone i zapłacone ubezpieczenie społeczne obniża Ci koszty, natomiast naliczone i zapłacone zdrowotne możesz odjąć od podatku.
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ