Już za tydzień 27 lutego 2017 roku około 134 tys. firm będzie musiało po raz pierwszy przesłać skarbówce informacje z ewidencji VAT w nowym, elektronicznym formacie. Ustawa obowiązuje już od lipca 2016 roku. Pierwsze sprawozdania JPK spłynęły w sierpniu ubiegłego roku od dużych firm. Teraz ten obowiązek jest powiększony o małe i średnie firmy, które w ostatnich dwóch latach zatrudniały średniorocznie powyżej 10 pracowników lub osiągnęły obroty przekraczające 2 miliony euro i jednocześnie ich suma bilansowa przekroczyła 2 mln euro. Więcej informacji znajdziecie w artykule na stronie : .
czytalam o zmianach dotyczacych plikow jpk na i szczerze mowiac jestem w szoku. dlaczego panstwo coraz bardziej utrudnia ludziom zycie i prace? mnie osobiscie te zmiany nie dotycza bo jestem na ryczalcie ale moj maz prowadzi firme hydrauliczna i nie jest zbytnio zadowolony z tych zmian
JPK ma ułatwić kontrole podatników, zatem wykluczyć próby wyłudzeń VAT. Niemniej dla płatników jest to kolejne wyzwanie, ale na https://wfirma.pl/jpk można przygotować plik i wysłać całkiem sprawnie. Testował ktoś? Ja korzystam z co najmniej kilku narzędzi, które kosztują niewiele a pozwalają ogarnąć rozliczenia firmowe.