Cześć, wrzucam w to forum, bo nie widzę lepszej opcji. Mianowicie mam taki pomysł, żeby zafundować pracownikom szkolenie z wybranego języka obcego jako podziękowanie za dobrą pracę, taki miły prezent. I tutaj mam do Was pytanie, bo znalazłem w sieci coś takiego: . Są to kursy online, prowadzone w cztery oczy z lektorem w tzw. "wirtualnym pokoju". Jak dla mnie całkiem rewolucyjny pomysł, bo i czas oszczędzą i nie będę ich wysyłał co tydzień gdzieś do szkoły, bo godziny można dostosować indywidualnie (a język obcy co niektórym się przyda). Przetestowałem na sobie darmową lekcję próbną i raczej jestem na tak? Co myślicie, mili Państwo?
Nie podzielam tego zdania. Po pierwsze pracownicy mogą się czuć uszczęśliwieni na siłę i nie skorzystają. Po drugie warto inwestować w to, co przyniesie korzyść firmie i pracownikowi. Tak więc widzę sens w fundowaniu szkoleń językowych tyko wtedy, gdy w pracownik potrzebuje języków obcych do pracy. Jeśli już potrzebuje to wydajniejsze w czasie i kosztach byłyby . Dla pracownika nauka połączona z wypoczynkiem a pracodawcy lepszy pracownik.
W nauce języków obcych największy problem jest zawsze z przełamaniem się w kwestii mówienia, dlatego wydaje mi się, że nauka face to face jest w tym przypadku o wiele lepszym rozwiązaniem, niż kurs online.
Na siłę nie ma sensu "uszczęśliwiać" pracowników. Według mnie od kursu zbyt wiele nie zależy, ważniejsza jest metoda nauki. Sam mam za sobą naukę angielskiego i trudziłem się przy pomocy podręczników, co nie przynosiło mi efektów. Dopiero potem zacząłem się uczyć metodą 5S(). To zupełnie oryginalna metoda językowa, z którą warto się zapoznać.
Wg mnie musisz tak dobrać kurs, żeby odpowiadał branży, w której działacie. Jest wiele sposobów nauki języka, na możesz coś więcej o tym poczytać. Przemyśl to sobie dobrze i też właściwie wybierz
Teraz bardzo modne jest uczenie się online. Ja jednak nie jestem do tego przekonana. Na pewno warto się uczyć. Tu http://praca.gratka.pl/poradnik/art/szy ... id,tm.html jest ciekawy poradnik na temat szybkiego uczenia się języków. Może się przyda
A ja mowie nie nie nie i jeszcze raz nie. Kursy online maja to do siebie, ze cieszysz sie przez dwa dni a trzeciego porzucasz. Oczywiscie jestem za nauka angielskiego, sama chodze na ale do szkoly stacjonarnej, gdzie przez ta godzine skupiam sie tylko na tym, a nie na krzyczacych dzieciach, grajacym telewizorze czy halasie zza okna
Zdrowe sałatki Katowice http://www.lajkonik-pik.pl/pl/katowice-stawowa - Jedz sałatki a będziesz śliczny i gładki.