witam! szukającym swojej drogi podsuwam temat sprzedaży używanych auto części sam się tym zajmuję od paru lat i jestem zadowolony konkurencji się nie boję bo zajmuję się tylko kilkoma modelami (uważam, że wąska specjalizacja jest lepsza niż "wszystko i nic") a przecież modeli są setki a aut w PL ok 15 mln jest spora konkurencja ale aut ciągle przybywa a pomimo to poziom obsługi i całej sprzedaży pozostawia wiele do życzenia (każdy kto klika razy kupował używane części pewnie wie o co chodzi) czasy szrotów gdzie auta stoją w pokrzywach i klient dostaje śrubokręt i idzie dłubać już się kończą taki biznes wcale nie wymaga wielkiej kasy i pozwoleń i nie musi być to stacja demontażu można po prostu kupować części i sprzedawać części jako zwykła firma handlowa!
www.sprzedazczesci.info - wszystko o sprzedaży używanych części samochodowych!
Oczywiście, to też dobry sposób na zarabianie. I tak jak piszesz, o wiele lepiej koncentrować się na sprzedaży poszczególnych części kilku modeli, a nie wszystkich. Dopiero z czasem możesz pomyśleć o rozwoju firmy i ewentualnie zajęcia się pozostałymi markami.
Trzeba mieć tanich dostawców i promować się w internecie. Jak ceny są przyzwoite, to nie potrzeba nawet sklepu internetowego, spokojnie można niezły obrót wyciągnąć na allegro. Choć konkurencja jest ogromna. Sam korzystałem już kilkukrotnie na motointegrator.pl i byłem zadowolony z transakcji. Tak więc następnym razem jak będę coś kupował to pewnie też zamówię w tym sklepie. Myślę, że dużo klientów ma po prostu swoje sprawdzone sklepy i trudno będzie przejąć tych klientów.
Osobiście wolę zgłosić się do mechanika i u niego wraz z montażem zamówić części, wtedy unikam sytuacji, że kupię coś nielegalnego i będę mieć problemy. Ostatnio np. wymieniali mi w Auto Korbas (http://autokorbas.pl/) turbinę - znajomy polecał mi miejskiego handlarzyka, jak jednak wolałam skorzystać z tego co zaproponowała mi autonaprawa.
Zgadam się, nie trzeba zakładać strony internetowej z własnym sklepem. Można przecież sprzedawać na popularnym Allegro albo na tej nowej giełdzie części Omoto.pl, chociaż ta druga opcja wyda się mniej kosztowna.