Polacy nie potrafią szukać ofert?

Dam pracę/szukam pracy oferty.
MartaJa

Polacy nie potrafią szukać ofert?

Post autor: MartaJa »

Zastanawiam się czy to całe bezrobocie po części nie wynika z tego, że Polacy nie znają sposobów na to skutecznie, jakie narzędzia mogą do tego wykorzystać i co zrobić, żeby przekonać pracodawcę, że to właśnie jego powinien zatrudnić.
Macie też takie wrażenie?
oskarek007

Re: Polacy nie potrafią szukać ofert?

Post autor: oskarek007 »

Według mnie Polacy potrafią szukać pracy, a właściwie ogłoszeń o pracę w różnych serwisach. Niestety nadal wielu z nas ma jednak problem z prawidłowym przygotowaniem CV i wysłaniem go do potencjalnego pracodawcy. Na praca.gratka.pl jest ciekawy artykuł, o tym
sebmroz

Post autor: sebmroz »

Skutecznie czyli aktywnie, nie biernie. Tutaj jest to fajnie opisane http://praca.gratka.pl/poradnik/art/wst ... 11637.html Myślę, że wiele ludzi zapomina, że szukanie pracy to też praca. Trzeba być aktywnym, samemu wysyłać CV, dzwonić do pracodawców, tworzyć sieć kontaktów.
Kocica

Post autor: Kocica »

Może nie potrafią, a może czasami nie chcą...
No przecież jak na forum - ot choćby w tym wątki widze ile jest miejsc gdzie mozna pracy szukać, i do tego sama jeszcze bym kilka dołozyła ( , popularne portale pracy itd) to sie dziwię, jak można marudzić potem, że nie wiadomo gdzie pracy szukać... jesooo - niektórym to autentycznie na tacy trzeba wszystko podać
sebmroz

No ale ofert i tak jest mniej niż poszukujących pracy. Nie wspominając już, że są branże wybrane a inne po prostu pomijane i nie tak potrzebne na rynku pracy
lwiątko

Post autor: lwiątko »

Coś w tym jest, że nie umiemy szukać. Wiele osób wpisuje w google "oferty pracy" i po prostu wchodzi w pierwszy lepszy link.
Z doświadczenia wiem, że lepiej jest szukać ofert w konkretnych regionach. Gdyby kogoś interesowała na przykład. W ten sposób o wiele łatwiej znaleźć coś ciekawgo.
sebmroz

To prawda, że lepiej korzystać ze sprawdzonych serwisów takich jak http://praca.gratka.pl/ niż błądzić po internecie.
gambi

Post autor: gambi »

Tu masz w pigułce po prostu trzeba wykorzystywać ku temu odpowiednie narzędzia i nic więcej.
apogeum

Post autor: apogeum »

Dlatego warto jest skorzystać z portali oferujących ogłoszenia o prace ;)
Pracodawcy coraz częściej korzystają z tej metody szukania nowych pracowników ponieważ wiedzą, że tak jest o wiele łatwiej.
Na tym portalu są ciekawe oferty: - warto sobie poczytać ponieważ jest tam wiele ofert pracy z Leszna i okolicy ;)
kasiarz22

Post autor: kasiarz22 »

My musimy się jeszcze sporo nauczyć na temat szukania pracy.Większość siedzi w domu i czeka aż oferty same do nich przyjda a wystarczy trochę wysiłku i już można coś znaleźć. Ja szukałem czegoś typu i w ten sposób zgłaszałem się do różnych ofert aż w końcu ktoś się odezwał.
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ