Problem z zachowaniem kota.

Dział dla dyskusji nie pasujących do innych działów.
siera1973
Kontakt:

Problem z zachowaniem kota.

Post autor: siera1973 »

nie bardzo wiedziałam gdzie umieścić ten wątek, więc jeśli jest on w złym miejscu to z góry przepraszam. A więc mam problem ze sowim kotem. Wzięłam go ponad rok temu z fundacji, początki ciężkie, ale po czasie się zaaklimatyzował. Natomiast od jakiś 2 miesięcy problem w jego zachowaniu polega na tym, że w sposób "nienormalny" (dla mnie) korzysta z kuwety. Kiedyś robił to, gdy faktycznie miał potrzebę jak każdy kot. Natomiast teraz jest w stanie iść do kuwety kilkadziesiąt razy dziennie, kopiąc zaciekle i rozsypując przy okazji też dużo piasku. Moja mama załamana jest już stanem parkietu (mamy piasek silikonowy) i generalnie nie wie już co z nim robić. Kot jest wykastrowany- tzn. ma podwiązane nasieniowody. Myślałam może o zakupie kuwety w formie "domku" takiej co w wyglądzie przypomina trochę transporter. Czy któraś z Was drogie Panie wie czym takie zachowanie może być spowodowane? Może same zetknęłyście się z podobnym problemem u swoich pupili? Pozdrawiam serdecznie.
samotna

Re: Problem z zachowaniem kota.

Post autor: samotna »

Koty to indywidualiści i mają swoje humorki. Trudno ich tego oduczyć. Ale dobrze że kot jest po kastracji - brawo. Wiele osób nie wykonuje tego zabiegu a warto A wracając do twego kota to idź do weterynarza. Może jest uczulony na jakiś skladnik z piasku, lub brakuje mu witamin. Przyczyn może być wiele.
marrinn45
Kontakt:

Post autor: marrinn45 »

Koty to jednak dziwne stworzenia, ja jestem zwolennikiem psów. To jest prawdziwy przyjaciel.
http://pozyczamratalnie.pl/
gmertak

Post autor: gmertak »

polecam udac się do behawiorysty
I liked it
Antoni34

Post autor: Antoni34 »

Czasem pomaga .
kewlar

Post autor: kewlar »

Jeśli kot jest wykastrowany to wymaga innego żywienia, zmieniłaś karmę? Na blogu RoyalCanin czytałam, że świetna jest karma dedykowana takim kotom. Może to przetestuj. Podpytaj też weterynarza
retor

Post autor: retor »

Z moim kocurem było podobnie. Behawiorysta zalecił podawanie KalmVet - VetExpert. Jet to preparat do łagodzenia objawów stresu, niepokoju, agresji oraz wszelkich zaburzeń behawioralnych. Nie od razu była poprawa, ale dzisiaj widać to bardzo wyraźnie.
Fishy

Post autor: Fishy »

w przypadku mojej suczki akurat kalmvet z vetexpert rowniez pomógł. Psinka bala sie samochodow, obcych i burzy. Teraz jest juz wszystko w normie
arabika

Post autor: arabika »

Dziwne zachowania kota mogą mieć inne podłoże niż nam się wydaje i należy takiego kociaka bardzo dobrze obserwować. Ja jestem zdania, że mój kot sfinks https://abc-kot.pl/kot-sfinks/ również czasami bardzo dziwnie się zachowuje, ale po chwili mu przechodzi, więc są to tylko wygłupy.
zielonooka

Post autor: zielonooka »

Koty to bardzo specyficzne zwierzęta... czasami trudno pojąć ich zachowanie... mój kot też czasami zachowuje się dziwnie jednak ja nie robię z tego powodu problemu...
Bizland.pl
Katalog firm i portal biznesowy

Prowadzisz firmę? Pokaż ją klientom

Reklama

Dodaj wizytówkę swojej firmy do katalogu Bizland.pl. Zaprezentuj ofertę, branżę i lokalizację, aby klienci mogli łatwiej Cię znaleźć.

Dodaj firmę do Bizland.pl

ODPOWIEDZ