Dołączając do tego tematu nie chciałbym reklamować serwisów ale ja używam do takich przelewów stronę intransfer24.com gdzie mają bardzo dobre kursy wszystkich mnie interesujące waluty (w szczególności euro i franka) po zalogowaniu się co nie było konieczne do zrobienia przelewu ale ja korzystam z tego serwisu często i nie chce mi się wpisywać co chwile swoich danych robię przelewy, który bez problemów i bardzo szybko dociera na konto w wybranej walucie. Polecam
Zobacz sobie porównywarkę kantorów internetowych . Na bieżąco będziesz miał info, w którym kantorze danego dnia są najlepsze kursy na daną walutę. Warto z tego skorzystać, gdyż można dużo zaoszczędzić, tym bardziej przy większych kwotach.
No moim zdaniem wymiana walut online to najlepszy aktualnie sposób na korzystną wymianę walut. Przeglądałem i różnice pomiędzy kantorem internetowym, a ofertami banków, to ponad 10gr różnicy za 1 euro. Przeliczając na większe kwoty, widać znaczną równice, więc uważam, że warto korzystać z ofert kantorów internetowych.