Dzień dobry Otwieramy w kilka osób lokal/klubokawiarnię z bistro. Mam pytanie odnośnie kuchni i kuchenek. Otóż okazało sie, że na obecnym etapie nie możemy podłączyć gazu, wymaga to budowania odrebnego komina na zewnątrz budynku. Koszt ok 8 -10 tys. W związku z tym zastanawiamy się także nad zakupem kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej. Od razu napiszę, że w naszym lokalu nie będziemy przetwarzać mięsa, jaj. Raczej dziennie będzie przygotowywane duży garnek zupy, oraz pieczone tarty, podgrzewane kanapki itp. Proszę o radę w co warto zainwestować. Czy opłaty za energię elektryczna przy używaniu kuchenek powiedzmy przez 8 godzin dziennie sa o wiele wyższe niż w przypadku kuchenki gazowej? A może warto wybudować komin i załozyc gaz?? Lokal jest przeznaczony na ok 40- 50 osób, ale jak napisałam nie jest restauracją raczej bistro z menu przekąskowym.
– Kotom nie wolno! Z kotami nie wolno! Psik! Wyłaź, bo zawołam milicjanta!
Ani konduktorki, ani pasażerów nie zdziwiło to, co było najdziwniejsze – nie to więc, że kot pakuje się do tramwaju, to byłoby jeszcze pół biedy, ale to, że zamierza zapłacić za bilet!
Oczywiście,że będzie większe i to sporo ! O ile w domu kuchnia elektryczna nie jest taka droga bo używa się jej raz na jakiś czas to w lokalu taka kuchnia chodzi czasami przez cały dzień tak więc rachunki mogą Cię pod koniec miesiąca zdziwić. Kuchnia gazowa jest tańsza. Bez względu na to czy używasz gazu z butli czy też gazu z sieci miejskiej. Polecam zajrzeć sobie na stronę: http://multigastro.pl/category/obrobka- ... zne-gazowe - obecnie w sklepie jest największy wybór kuchni gazowych w sieci .Są to już profesjonalne kuchenki stosowane w firmach gastronomicznych. Masz tam i te mniejsze i te większe tak więc wybór należy już do Ciebie.
Lepszą opcją będzie wybór kuchni gazowej;) można taką zamówić w hurtowni gastronomicznej http://www.hybryda-gastro.pl/ mają tam wszystko co do lokalu jest potrzebne, więc wszystko można zamówić w jednym miejscu;)
Co do montażu instalacji gazowych, to może zaciekawić was oferta dostępna w . Profesjonalna firma z wieloletnim doświadczeniem zajmująca się montażem i dostarczaniem gazu.
Jak zależy Ci na oszczędności - a na pewno zależy - to polecam gazową kuchnię. A sprzedawcę gazu z - ja korzystam z ich usług, są tani w porównaniu do konkurencji.
Bywałem w kuchniach restauracyjnych, ale nigdzie nie spotkałem lub jakiejś innej kuchenki elektrycznej. Wszędzie mieli gazowe. Sądzę, że łatwiej jest ustawić pożądaną temperaturę.
Moim zdaniem w profesjonalnej kuchni warto mieć zarówno gazową jak i elektryczną kuchnię,na wypadek kiedy jedna z nich odmówi posłuszeństwa,to zawsze mamy dodatkowe zabezpieczenie. W przypadku domowej kuchni natomiast,wystarczy spokojnie kuchnia gazowa.
Jeśli chodzi o montaż instalacji gazowych, to możecie sprawdzić sobie . Jest to profesjonalna firma wykonująca tego typu usługi, a także zajmująca się dostarczaniem gazu.